Görme olayı
Işık kaynağından veya cisimlerden yansıyan ışınlar saydam tabakada kırılarak geçer. Göz bebeğinden göze girer. Göz merceğinde kırılarak retina üzerine düşer. Retinada sarı leke üzerinde ters olarak görüntü oluşur. Gözden çıkıp beyine giden görme sinirleri, sarı lekede oluşan görüntüyü uyartılar halinde beyindeki görme merkezine iletilerek düz ve tek görüntünün olmasına yardımcı olurlar.
Kırma Kusurları (Refraksiyon)
Işık ve cisimlerin görüntüleri gözün saydam tabakası (kornea) ve lens tabakasında kırılarak retina üzerinde görme noktasına ulaşırlar ve görüntüyü oluştururlar.
Korneada, lenste, görme tabakasında veya görme sinirinde kırma bozukluğuyla birlikte problemler oluşabilir.Görme azlığı, ağrı ve gözdeki rahatsızlık hissi kırma kusurunun belirtisidir.
•Uzağı görememe (miyopi)
•Yakını görememe (hipermetropi)
•Gözün yatay ya da dikey kırıcılarının farklı olması (astigmatizma)
•Yaşa bağlı yakını görememe bozukluğu (presbiyopi)
Glokom ve Tedavisi (Göz Tansiyonu)
Glokom, gözün arka tarafında yer alan görme sinir sisteminin yavaşça ve kalıcı olarak zarara uğraması nedeniyle meydana gelen göz hastalıkları grubuna verilen isimdir. Hastaların bir çoğunda görülen sinir sistemindeki zarar, saydam sıvı’nın (aqueous) dolaşımının ya da akışının tıkanması nedeniyle göz içindeki basıncın artması sonucunda meydana gelir. Diğer bazı hastalarda ise bu zarar, çok önemli konumdaki görme sinir liflerine kanın yeterince ulaşamaması, sinir yapısındaki zayıflık ve/veya sinir liflerinde bulunan bir sağlık sorunu gibi nedenlerle meydana gelir. Göziçi basıncı kişiden kişiye değişir. Basıncın “normali” yoktur.
Belirtileri;
Kronik glokom en çok görülen türdür. Yüksek oranla, İleri devrelerinde görme yetisi kaybına kadar hiçbir belirti göstermez. Çok yavaş ilerler ve yanlardan görme bozukluğu ile başlar, giderek görme yetisini olumsuz etkiler. Bir göz diğer gözün görüşünü tamamladığı için, sinir liflerinin büyük bölümünün zarara uğramasına ve görme yetisinin önemli bir bölümünün tahrip olmasına kadar kişi herhangi bir sorunun farkına varmaz.
Doktorunuz tarafından yapılan düzenli göz muayenesi glokomun saptanması için en etkili yöntemdir. Glokom nedeniyle gözde gerçekleşen görme kaybı geri döndürülemez. Damla tedavisi, lazer cerrahisi (argon lazer) ve cerrahi müdahaleler daha ileri kayıpların meydana gelmesini engellemek için uygulanır. Görme siniri durumunu belirlemek için tetkik yöntemleri olarak Optical Coherence Tomography (OCT), Nerve Fiber Analyzer (NFA) , korneal pakimetri ve bilgisayarlı görme alanı uygulanmaktadır.
Pediatrik Oftalmoloji
Çocuklarda göz hastalıklarının erken tanısı, rutin muayeneler olmadan imkansız denecek kadar azdır. Göz Hastalıkları bölümlerimizin bir kısmında kullanılan Pediatrik Otorefraktometre bebek ve çocukların muayene süreçlerini oldukça kolaylaştırmaktadır. Özellikle ailesinde göz bozukluğu olan çocuklar için, göz muayeneleri erken tanı açısından önemlidir.
Şaşılık ve Tedavisi
Gözlerin paralellik durumunu kaybetmesine şaşılık denir. Şaşılığın nedenleri; gözlük ihtayacı olmasına rağmen kullanılmaması, gözü hareket ettiren kaslardaki anormallik, konjenital ve nörolojik problemler olabilir.
Kayma Paternleri: İçe kayma (Esotropya), Dışa kayma (Ekzotropya), Aşağı Kayma (Hipotropya), Yukarı Kayma (Hipertropya)Şaşılık tedavisinde amaç; görmenin arttırılması, çift görmenin düzeltilmesi, göz hareketlerinin sağlanması ve estetik yakınmaların giderilmesidir. Cerrahi yöntemlerle şaşılık tedavi edilebilmektedir.
Oküloplastik Cerrahi
Göz kapağının içe/dışa dönmesi, göz kırışıklarının giderilmesi, göz torbalarının kaybedilmesi, göz yaşı kanal tıkanıklığı ameliyatları, göz kapaklarında doğuştan, yaşlılığa bağlı ya da travma sonucu meydana gelmiş şekil bozuklarının giderilmesi, protez göz ve göz tümörlerinin tedavisi ile ilgilenen tıbbi branşa oküloplastik cerrahi denir.